Burčák--jak poznáme kvalitu

Napsal Truck.bloger.cz (») 18. 9. 2015 v kategorii MKD, přečteno: 1311×
ipka-gif_2.jpg

Provizorní stánky podél cest a cedule lákající na burčák ve všech koutech republiky. Burčáková sezóna je v plném proudu. Dá se věřit všemu, co nám kde nabízejí? Jak poznat kvalitní burčák a kdy je naopak lepší si nechat zajít chuť?

Burčák, nebo taky „mléko starců“ je částečně zkvašený mošt z hroznů révy vinné. Vzniká jako meziprodukt při výrobě vína. Kvašení vinného moštu způsobují kvasinky, které se do něj dostávají z hroznů. Na hrozny se kvasinky dostanou zase přirozenou cestou během zrání.

Burčák obsahuje vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin. Podle fází kvašení je v něm jedno až sedm procent alkoholu. Díky velkému množství přirozených cukrů je lepším zdrojem energie než umělá sladidla v limonádách.

Barva kvalitního burčáku je žlutá, mléčná až světle okrová. Jeho vůně by měla připomínat hrozny a ucítit bychom měli příjemné, ovocné muškátové tóny.

Česká jednička

Označení burčák může nést pouze ten zkvašený mošt, na jehož výrobu byly použity výhradně hrozny z českých a moravských vinic. Jsou-li dovezené ze zahraničí, měl by být nápoj označen jako částečně zkvašený hroznový mošt.

zdroj novinky.cz

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad
Facebook MySpace Google Twitter Topčlánky.cz Linkuj.cz Jagg.cz Vybrali.sme.sk Del.icio.us

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel třináct a deset