Burčák--jak poznáme kvalitu

Napsal Truck.bloger.cz (») 18. 9. 2015 v kategorii MKD, přečteno: 1309×
ipka-gif_2.jpg

Provizorní stánky podél cest a cedule lákající na burčák ve všech koutech republiky. Burčáková sezóna je v plném proudu. Dá se věřit všemu, co nám kde nabízejí? Jak poznat kvalitní burčák a kdy je naopak lepší si nechat zajít chuť?

Burčák, nebo taky „mléko starců“ je částečně zkvašený mošt z hroznů révy vinné. Vzniká jako meziprodukt při výrobě vína. Kvašení vinného moštu způsobují kvasinky, které se do něj dostávají z hroznů. Na hrozny se kvasinky dostanou zase přirozenou cestou během zrání.

Burčák obsahuje vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin. Podle fází kvašení je v něm jedno až sedm procent alkoholu. Díky velkému množství přirozených cukrů je lepším zdrojem energie než umělá sladidla v limonádách.

Barva kvalitního burčáku je žlutá, mléčná až světle okrová. Jeho vůně by měla připomínat hrozny a ucítit bychom měli příjemné, ovocné muškátové tóny.

Česká jednička

Označení burčák může nést pouze ten zkvašený mošt, na jehož výrobu byly použity výhradně hrozny z českých a moravských vinic. Jsou-li dovezené ze zahraničí, měl by být nápoj označen jako částečně zkvašený hroznový mošt.

zdroj novinky.cz

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad
Facebook MySpace Google Twitter Topčlánky.cz Linkuj.cz Jagg.cz Vybrali.sme.sk Del.icio.us

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel devět a šest